Vraag van de klant

Onze klant heeft 3 productielijnen met ongeveer 50 machines in serie en was op zoek naar een SCADA-/Industry 4.0-oplossing die volgende taken aankan:

  • Berekenen van de Overall Equipment Effectiveness (OEE) van het machinepark
  • Bottlenecks in het machinepark in kaart brengen
  • Stroomverbruik per machine in kaart brengen
  • Alle trends/analyses van de laatste 5 jaar bijhouden
  • Bewaken van bepaalde kritische componenten en, indien nodig, een waarschuwing sturen via mail/sms om actie te ondernemen
  • Gemakkelijker uitvoeren van onderhoudstaken via tablets (slechts 10% van de machines bevat een HMI)
Dashboard bij productielijn

Onze realisatie

Op het moment van de aanvraag van onze klant kon geen enkel pakket alle bovenstaande taken aan. Wij kozen uiteindelijk voor het Siemens Wincc SCADA-systeem als basis. Dit SCADA-systeem draaien we lokaal op een eigen geïnstalleerde server en gebruiken we om alle data van alle machines binnen te lezen. De analyses werden gerealiseerd via zelf geschreven code in combinatie met een SQL server.

Over het volledige machinepark hangen verschillende grote schermen die alle performantiedata voor die zone weergeven. Verder kunnen alle data uitgelezen worden via ADODB en kan de klant PowerBI dashboards aanmaken en raadplegen voor allerlei overzichten en analyses.

Het productienetwerk werd volledig geherstructureerd en alle netwerk switches werden geherconfigureerd zodoende de performantie ervan te verhogen en de belasting te verlagen. Hierdoor kunnen alle machines met elkaar communiceren. Mede hierdoor kunnen transportsystemen zonder goederen tijdelijk uitgeschakeld worden om stroom te besparen. Verder kwam aan het licht dat sommige oudere (DC) motoren heel wat energie verbruikten en werden deze ook vervangen.

Gerelateerde oplossingen

Hoe wij u kunnen helpen

Industrie 4.0

Industrie 4.0

Opzetten van systemen voor uitwisseling, monitoring en analyse van data.

Vous voulez en savoir plus?

Avez-vous des questions sur ce projet ? N'hésitez pas à nous contacter.